تبلیغات
تولیدات گیاهی , باغبانی - خیار

خیار

سه شنبه 16 آذر 1389 10:32 ب.ظنویسنده : مهندس علی گل محمدی

 
     

خیار (Cucumis sativus) گیاهی از تیره کدوییان است که اقسام گوناگون دارد. میوه‌اش درشت و سبز یا سفیدرنگ است و آن را خام خورند بوته آن مانند بوته خربزه است.

 

نام آن به زبان‌های دیگر

  • زبان انگلیسی-Cucumber
  • برزیلی پرتغالی - Pepino
  • هندی -Kheera
  • مجارستانی - Uborka
  • Marathi -Kaakadi
  • Tamil - Vellarikkai

    کلیات گیاه شناسی


    img/daneshnameh_up/0/02/khiar.jpg


    خیار گیاه بومی هندوستان است و از آنجا به نقاط دیگر جهان راه یافته است . حدود بیست قرن قبل از میلاد مسیح مصریان قدیم از آن استفاده می کرده اند .
    ایالت فلوریدا مهمترین تولید کننده خیار در آمریکا است و حدود یک سو م خیار کل آمریکا را تولید می کند .
    خیار گیاهی است علفی و یکساله دارای ساقه خزنده وپوشیده از خارهای نازک و خشن است . برگهای آن بزرگ و دارای زاویه و دندانه دار است . گلهای آن زرد رنگ که به دو صورت نر و ماده روی یک پایه قرار دارند میوه آن سبز رنگ و بسته به نوع و نژادهای مختلف ممکن است کوچک و یا دراز باشد .

    ترکیبات شیمیایی

    خیار دارای ساپونین و آنزیم های مختلفی مانند پروتئولی تیک و غیره و ویتامین ها و مواد معدنی مختلف می باشد .
    در صد گرم خیار مواد زیر موجود است .

    انرژی 8 کالری
    آب 95 گرم
    پروتئین 0/6 گرم
    مواد چربی 0/1 گرم
    مواد نشاسته ای 2/5 گرم
    فسفر 30 میلی گرم
    آهن 0/2 میلی گرم
    کلسیم 25 میلی گرم
    پتاسیم 160 میلی گرم
    ویتامین آ 250 واحد
    سدیم 6 میلی گرم
    ویتامین ب 1 0/03 میلی گرم
    ویتامین ب 2 0/04 میلی گرم
    ویتامین ب 3 0/2 میلی گرم
    ویتامین ث 7 میلی گرم


    خواص داروئی


    خیار از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است و خنک کننده بدن می باشد و به هضم غذا کمک می کند .
    1. خیار حل کننده اورات و اسید اوریک است بنابراین مرض نقرس را درمان می کند .
    2. خیار ادرار آور است .
    3. خیار خون را تصفیه می کند.
    4. سوپ خیار حبس البول را از بین می برد .
    5. عصاره برگهای له شده خیار ایجاد تهوع می کند بنابراین در مسمومیت ها و اختلالات دستگاه جهاز هاضمه مصرف می شود .
    6. خیار عطش را تسکین می دهد .
    7. خیار ملین است .
    8. خیار را حلقه حلقه کرده و روی پوست صورت بگذارید چین و چروکهای صورت را از بین می برد و صورت را جوان می کند.
    9. اگر پوست شما چرب است خیار را با آب مقطر بپزید و با این آب صورت خود را شستشو دهید .
    10. اگر می خواهید همیشه لطافت پوست خود را حفظ کنید همه روزه از لوسیون زیر استفاده کنید :
    یک خیار معمولی را با دو لیون آب بجوشانید تا حجم آن یک لیوان شود سپس آنرا صاف کنید و بگذارید سرد شود بعد 50 گرم بادام خام و پوست کنده را آسیاب کرده و با این آب مخلوط کنید و بهم بزنید و با پارچه صاف کنید و به محلول صاف شده 250 گرم الکل سفید و یک گرم اسانس گل سرخ اضافه کنید و کاملا هم بزنید هر روز از این لوسیون طبیعی به صورت خود بزنید تا پوست شما همیشه جوان بماند .

    مضرات :اشخاصی که ناراحتی معده دارند نباید در مصرف خیار زیاده روی کنند زیرا ممکن است باعث اختلال در دستگاه هضم گردد .
    خیار نفاخ است چون سریعا در معده فاسد می شود همیشه باید آنرا قبل از غذا خورد که به هضم غذا کمک کند . کسانیکه نمی توانند خیار را خوب هضم کنند باید آنرا با نمک بخورند .

خیار گیاهی است از گیاهان گلدار، از رده دولپه ای ها، از گیاهان یکساله جالیزی، از خانواده کدوئیان

برای كشت در گلخانه بایستی از واریته های بكزرا یا پارتنوكارپیك خیار استفاده شود كه در آنها گل نر وجود نداشته و گلهای ماده بدون عمل گرده افشانی ولقاح تولید میوه می كنند .

بیست تا بیست و پنج درجه سانتی گراد حرارت اپتیمم برای خیار گلخانه ای میباشد

رطوبت اپیتمم 65%-60% می باشد.

ای سی  آب مورد استفاده برای خیارگلخانه ای بایستی حدود 1-0.8 میلی موس بر سانتی متر بوده  آبهایی با ای سی  بیشتر از 2 میلی موس بر سانتی متر برای كشت گلخانه ای مناسب نمی باشند .

همچنین بهترین پی اچ خاك 7-6 بوده و مقدار ای سی  محلول خاك نیز نبایستی از 2 میلی موس بر سانتی متر تجاوز كند .

نقش عناصر غذایی در رشد و نمو خیار گلخانه ای

ازت

ازت بیشتر در رشد اندامها نقش دارد تا در تشكیل میوه . مقادیر بیش از حد ازت سبب رشد رویشی زیاد و اختلال در رشد ریشه و میوه می گردد . سطوح نرمال غلظت ازت در بافت گیاه حدود 5 تا 6 درصد وزن خشك می باشد . كمبود ازت هنگامی مشاهده می شود كه غلظت ازت كمتر از 3-2 درصد در برگها باشد . علائم كمبود بصورت زرد شدن برگهای پیر و توقف رشد برگهای جوان شروع می شود . میوه ها كوتاه و لاغر و به رنگ سبز روشن در می آیند علائم مسمومیت ازت در خیار بصورت تیره شدن برگها ، كوتاه شدن فاصله بین گره ها ، ترد و شكننده شدن ساقه ها و كوتاه شدن شاخه های فرعی ظاهر می گردد

فسفر

مقدار فسفر در گیاه بسیار كمتر از ازت بوده و مهمترین عنصر برای رشد و نمو ریشه مخصوصا" در شرایطی كه خاك سرد است محسوب می گردد . در كمبود فسفر برگهای جوان كوچك مانده و سفت و شكننده و كم رنگ و آبكی می گردند و در نهایت برگها چروكیده ، قهوه ای و سپس خشك می گردند . كمبود فسفر در غلظتهای كمتر از 0.3-0.1 درصد برحسب وزن خشك در برگها مشاهده می گردد .

پتاسیم

عنصری است كه برای تولید میوه با كیفیت بالا ، بسیار ضروری می باشد .

 فراوانی ازت ، فسفر و یا كلسیم می تواند كمبود پتاسیم را به همراه داشته باشد

كمبود پتاسیم ابتدا در برگهای پیر اتفاق افتاده ، برگ را دچار پیچیدگی نموده و باعت نكروزه و سیاه شدن آن میگردد كمبود پتاسیم هنگامی نمایش داده میشود كه میزان آن در پهنك كمتر از سه و نیم درصد گردد

كلسیم

مهمترین نقش را در ساختمان و استحكام غشاو دیواره سلولی دارد . حركت كلسیم از برگهای پیر به سمت برگهای جوان خیلی كند است . كمبود كلسیم با كلروز بین رگبرگی و ایجاد نقاطی در حاشیه برگ شروع شده ، فاصله بین گره ها كوچك مانده ، گلها عقیم شده و ریشه ها نحیف و كوچك مانده و میوه ها بی مزه و ریز خواهند شد . گلگاه میوه به طورطبیعی رشد نمی كند. علائم كمبود درمقادیر پائین تر از نیم  درصد دربرگها ظاهر می شود

منیزیم

كمبود منیزیم با ایجاد لكه های كلروز و نقاط قهوه ای رنگ بر روی برگهای خیار در پائین بوته ظاهر می شود . در بعضی اوقات حاشیه برگها بطرف بالا برگشته و برگ فنجانی شكل می شود. مقدار نرمال منیزیم در بافت گیاه درحدود 0.7 – 0.5 درصد در برگهای جوان بوده اما در برگهای مسن غلظت آن بالاتر است

آهن

علامت كمبود آهن كلروز بین رگبرگی است كه در برگهای جوان به سرعت توسعه می یابد  غلظت آهن در محدوده 100 تا 300 میلی گرم در كیلوگرم ماده خشك در برگهای بالغ می باشد

منگنز

مهمترین نقش منگنز تسریع در عمل فتوسنتز است و یكی از عناصر موثر در تولید هورمون اكسین به شمار می رود . از آنجایی كه بین آهن و منگنز رقابت وجود دارد ، ممكن است كمبود منگنز در عین حال بیان كننده مسمومیت آهن نیز باشد . علائم كمبود منگنز بصورت زرد شدن مزوفیل و ایجاد لكه های رنگ پریده و سبز كم رنگ روی سطح برگ می باشد . مراحل پیشرفته كمبود منگنز در برگها خود را بصورت ظهور نقاط نكروتیك نشان می دهد

روی

عمل چندین آنزیم مهم در گیاه وابسته به نقش عنصر روی می باشد . علائم كمبود بصورت ایجاد و توسعه لكه های بین رگبرگی روشن در برگها مشاهده می شود . تغییر رنگ از رگبرگهای اصلی شروع شده كه شاخص خوبی برای تمایز آن از علائم كمبود منگنز است كه در آن رگبرگ سبز باقی ماند، همچنین فاصله بین گره ها در قسمتهای بالای بوته كوتاه می ماند . غلظت نرمال روی در گیاه در محدوده 50 میلی گرم در كیلوگرم است و علائم كمبود در غلظتهای كمتر از 25 میلی گرم در كیلوگرم بوجود می آید .

بر

وجود عنصر بر در تقسیم سلولی و تمایز در نقاط رشد به خصوص نقاط رشد انتهایی ضروری است . علائم ظهور كمبود بر در هنگام برداشت وقتی است كه برگهای پائین و میانی به رنگ زرد و روشن در آمده و خیار ترد و شكننده می گردد . خیار گیاهی است كه به سطوح بالاتر از ppm1 در خاك یا آب آبیاری حساسیت نشان می دهد . علائم مسمومیت بر در گیاه ابتدا در برگها توسعه یافته و برگها فنجانی شكل می شوند . غلظت نرمال بر در گیاه در حدود ppm50 می باشد

مس

علائم كمبود مس در گیاه خیار بصورت محدودیت رشد ، كوتاه شدن فاصله بین گره ها ، كوچك ماندن برگها ، برنزه شده برگها و سوختن نوك برگها می باشد . بوته ها كوتاه قد مانده و تشكیل جوانه های زایشی و گل در انتهای بوته خیار كاهش می یابد . غلظت مس در برگهای كامل در حدود ppm15 بوده و علائم كمبود در غلظتهای پائین تر از ppm7 بوجود می آیند . در گلخانه ها بدلیل مصرف بیش از حد سموم قارچكش مسی ، نه تنها كمبود مس مطرح نمی باشد بلكه مسمومیت مس مشاهده می گردد كه علائم آن مشابه كلروز آهن می باشد

مولبیدن

مولیبدن در متابولیسم ازت در گیاه نقش اساسی دارد كمبود آن بیشتر در خاكهای اسیدی رخ میدهد

 

 

 

 


آخرین ویرایش: - -

 
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.